Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΟ.2

                                                                                     της Δήμητρας Περγαντή

                                                          και της Μαρίας Τερέζας Ντε Ρόζα Παλμίνι

1)Πριν έρθεις εσύ


Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα.
Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι το ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία τού έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα τού φαίνονται αδιάφορα, όπως επίσης με ποιον ακριβώς τρόπο θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλει στη ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει ότι, άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του.
Τελικά, κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.

                 
                                         

Πραγματικά από τα βιβλία που σου μένουν για πάντα και σου αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.... Εξαιρετικό!

 2)Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν
 Το βιβλίο -από τα δημοφιλέστερα σε πολλές χώρες του κόσμου- καταγράφει ανεκδοτολογικές διηγήσεις για πολλά και ποικίλα θέματα που συχνά δεν έχουν σχέση με τη φυσική. "Βλέπετε, πάντα ήθελα να κατανοώ τον κόσμο που μας περιβάλλει" λέει ο ίδιος. Και η κατανόηση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους φυσικούς νόμους. Επιχειρείται και μέσω της καθημερινής εμπειρίας, με το πάθος ή την αναζήτηση της περιπέτειας, με τη βαθιά περιέργεια αλλά και τον αυτοσαρκασμό που χαρακτηρίζει αυτή την ιδιότυπη προσωπικότητα. Ο ίδιος δεν αισθάνεται κάποιο όριο σε όσα τον ενδιαφέρουν, και συνεπώς το θεματικό εύρος των μικρών ιστοριών που αποτυπώνονται στο βιβλίο μοιάζει ανεξάντλητο. Έτσι, ερευνά με επιτυχία τη συμπεριφορά του υγρού ηλίου, συνοδεύει όμως επίσης με το τύμπανο ένα μπαλέτο. Συζητά θέματα φυσικής με τον Αϊνστάιν ή τον Bohr, επιδιώκει όμως να συναντηθεί και με τον διάσημο χαρτoπαίκτη Nick the Greek. Ανανεώνει τη διδασκαλία της φυσικής, αλλά αποδεικνύεται εξίσου ικανός και ως διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων που φυλάσσουν ατομικά μυστικά. "Το βιβλίο του Feynman είναι γοητευτικό όπως ο ίδιος" γράφει ο συνεργάτης
του Η. Bethe. "Ο αναγνώστης ίσως δεν θα ανακαλύψει διαβάζοντάς το ότι ο Feynman είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς φυσικούς της εποχής. Θα διαπιστώσει όμως με ποιον τρόπο η άμεση προσέγγισή του στα πράγματα πρόσφερε χαρά στον ίδιο και σε όσους τον τριγύριζαν...



 

3)Το 5ο κύμα




Ξέρουν πώς σκεφτόμαστε. Ξέρουν πώς να μας σκοτώσουν. Μας έχουν πάρει όλα αυτά για τα οποία αξίζει να ζούμε. Τώρα έχουν έρθει για να πάρουν αυτά για τα οποία αξίζει να πεθάνουμε.

Όλα ξεκινούν με την εμφάνιση ενός εξωγήινου διαστημόπλοιου, το οποίο μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι άνθρωποι αρχικά το αντιμετωπίζουν με αμηχανία και συνωμοσιολογική διάθεση, μέχρι που αρχίζουν οι επιθέσεις κατά κύματα.
Το 1ο Κύμα είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός που βυθίζει τον πλανήτη σε προβιομηχανικό χάος.
Το 2ο Κύμα είναι τεράστια παλιρροϊκά κύματα που εξαφανίζουν τις ακτογραμμές του πλανήτη.
Το 3ο Κύμα είναι ένας μεταδιδόμενος μέσω του αέρα ιός που σκοτώνει το 99% του πληθυσμού που έχει απομείνει.
Το 4ο Κύμα είναι πλάσματα με ανθρώπινη μορφή και εξωγήινη διάνοια, που βάζουν στο στόχαστρό τους τους ελάχιστους που έχουν απομείνει ζωντανοί.

Η Κάσσι τρέχει να ξεφύγει. Μόνη, σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο. Τα πλάσματα έχουν ανθρώπινο παρουσιαστικό και τριγυρίζουν στην ύπαιθρο σκοτώνοντας και σκορπίζοντας τον τρόμο. Η Κάσσι ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει είναι να μείνει μόνη, ώσπου συναντάει τον Ίβαν Γουόκερ. Γοητευτικός και μυστηριώδης, ο Ίβαν ίσως είναι η μοναδική ελπίδα της για να σώσει τον αδελφό της – ή ακόμα και για να σωθεί η ίδια. Όμως η Κάσσι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην απελπισία, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Θα τα παρατήσει ή θα υψώσει το ανάστημά της.


Καταπληκτικό βιβλίο! Δίνει στον αναγνώστη την δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα μέσω της έντασης της περιπέτειας που προσφέρει.

Πηγή: http://www.public.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου