Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

"Ο βίος του Γαλιλαίου"

της Γιαννά Κατερίνας

    Στο μάθημα των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών με την καθηγήτρια κυρία Καλαματιανού Φλώρα κάνουμε πολλές συζητήσεις για σπουδαίες προσωπικότητες και πάντα βρίσκουμε τρόπους να μάθουμε περισσότερα για αυτούς. Ένας από αυτούς ήταν ο Γαλιλαίος που η ζωή και το έργο του δεν αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης μόνο για τους θετικούς επιστήμονες αλλά και για τους θεωρητικούς. Με αφορμή λοιπόν το μάθημα "περί επιστήμης" πήγαμε (το τμήμα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) στην παράσταση "Ο βίος του Γαλιλαίου" στο Εθνικό Θέατρο αφού πρώτα μάθαμε για το έργο του από τον καθηγητή Φυσικής, κύριο Καλογέρακο Πέτρο. Τα λόγια για να περιγράψω αυτήν την παράσταση είναι λίγα. Εκτός του ότι το σενάριο που αφορούσε τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του Γαλιλαίου ήταν εκπληκτικό και οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εξίσου μαγευτικές. Με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές όπου η παπική κυριαρχία έστεκε εμπόδιο σε κάθε ανακάλυψη που θα μπορούσε να προκαλέσει το τέλος της. Το τέλος ήταν αμφιλεγόμενο, αφού ο καθένας θα μπορούσε να το ερμηνεύσει όπως θέλει, για πολλούς όμως όπως και για μένα ο Γαλιλαίος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ήρωα και όχι απλά έναν υπερασπιστή των ανακαλύψεων του αλλά έναν υπερασπιστή της πραγματικής ελευθερίας.
 Ήταν μία παράσταση εκπληκτική που κανείς δεν πρέπει να χάσει! 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο βίος του Γαλιλαίου εθνικό θέατρο 2016 ηθοποιοί

Ταυτότητα παράστασης:Μουσική σύνθεση: Χανς Άισλερ
Μετάφραση / Δραματουργική επεξεργασία: Κοραλία Σωτηριάδου                      
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος                           
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική διασκευή /προσαρμογή: Νίκος Κυπουργός        
Απόδοση τραγουδιών: Παντελής Μπουκάλας
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου                                       
Βίντεο: Παντελής Μάκκας                                     
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης                      
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου               
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα
Βοηθοί σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου, Σοφία Βάσο
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης:Χρήστος Στέργιογλου (Γαλιλαίος)Σταύρος Σβήγκος (Αντρέας Σάρτι)Μαίρη Σαουσοπούλου (Κυρία Σάρτι)Δημήτρης Πασσάς (Λουντοβίκο, Πρώτος Αστρονόμος)Δημήτρης Δεγαΐτης (Έφορος, Χοντρός Πρέλατος, Βάννι, Φρουρός)Γιώργος Μακρής (Σαγρέδο, Ένας Δεύτερος Λόγιος, Κλάβιος, Γκαφόνε)Στράτος Χρήστου (Α’ Σύμβουλος, Μαθηματικός, Κάτισχνος Καλόγερος, Υποκείμενο,  Αμαξάς)Δημήτρης Αντωνίου (Β’ Σύμβουλος, Φιλόσοφος, Ένας Καλόγερος, Τραγουδιστής, Ανώτερος Αξιωματούχος, Χωρικός)Γιώργος Μπινιάρης (Γ’ Σύμβουλος, Καρδινάλιος Ιεροεξεταστής)Αμαλία Αρσένη (Βιργινία)Κώστας Γαλανάκης (Δόγης, Αυλάρχης, Υπέργηρος Καρδινάλιος)Βασίλης Μαγουλιώτης (Κόσμο των Μεδίκων, Δεύτερος Καλόγερος, Δεύτερος Γραμματέας, Αγόρι)Ελίτα Κουνάδη (Κυρία της Τιμής, Β’ Γυναίκα, Τραγουδίστρια)Βάσια Χρήστου (Κυρία της Τιμής, Α’ Γυναίκα, Κορίτσι)Θοδωρής Σκυφτούλης (Φεντερτσόνι, Ένας Καλόγερος, Πρώτος Γραμματέας)Γιάννης Κλίνης (Ένας λόγιος, Καρδινάλιος Μπελλαρμίν, Γραμματέας)Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Δεύτερος Αστρονόμος, Καρδινάλιος Μπαρμπερίνι, μετέπειτα Πάπας Ουρβανός Η’)Παντελής Δεντάκης (Νεαρός Καλόγερος) 
Παίζουν οι μουσικοί: Όσβαλντ Αμιράλης (κόντρα μπάσο), Κώστας Ιωαννίδης (κλαρινέτο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πιάνο, τρομπόνι)
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο βίος του Γαλιλαίου εθνικό θέατρο 2016 ηθοποιοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου