Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αγάπη και αγωνιστικό φρόνημα: δύο τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων της εποχής μας




Οι απόψεις συμμαθητών μας

.. Έχει χαθεί ο ανθρωπισμός, ο σεβασμός και η έμπρακτη αγάπη προς τους συνανθρώπους μας. Η διάθεση και η προσφορά αποτελούν παρελθόν και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τόσο που ασχολούνται μόνο με το ατομικό τους συμφέρον και αδιαφορούν για το σύνολο.
Αλεξανδρή Μαρία

Έτσι ο άνθρωπος πρέπει να κάνει υπερπροσπάθειες για να βγει από την παγίδα που έχει πέσει, να ξαναγίνει  άνθρωπος και να αποκτήσει ξανά τα δικά του, αυτά που του αρμόζουν, χαρακτηριστικά. Ο άνθρωπος σήμερα διακατέχεται από άγχος και πολλά προβλήματα αλλά αν έχει αγάπη για τους συνανθρώπους του, ίσως κάποια από τα προβλήματά του λυθούν, αφού όλα μέσα στην κοινωνία συνδέονται. Η ανθρωπιά, όμως, δεν είναι όργανο αυτοπροβολής και επιτυχίας, δεν είναι επάγγελμα, είναι απάρνηση. Πρέπει, λοιπόν, πολλά να απαρνηθεί κανείς  για να κερδίσει τα ουσιαστικότερα. Η αγάπη καταστρέφει τους νόμους της αριθμητικής και όταν την διαιρείς, πολλαπλασιάζεται. Αυτό πρέπει να γίνει στις κοινωνίες μας...
Κοκονού Μαρία

Αν κάτι έχει σημασία και ιδιαίτερη αξία στην σημερινή εποχή της εγωπάθειας και του ατομοκεντρισμού είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Σε μία εποχή που το χρήμα έχει ανακηρυχθεί σε ύψιστη σχεδόν αξία, η έννοια της ανθρωπιάς έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν όμως οι πυλώνες που κρατούν στο ύψος της την έννοια του ανθρωπισμού και κινητοποιούν  τους ανθρώπους σε συλλογικό επίπεδο, τους βοηθούν δηλαδή να συνειδητοποιήσουν, ότι αποτελούν μέλη μίας ευρύτερης κοινότητας, στην οποία ξέρουν καλά, ότι για να έχουν ένα ελπιδοφόρο αύριο,  οφείλουν να βαδίζουν όλοι μαζί. Πράγματι, εάν θέλουμε να μιλούμε για πολιτισμό που προάγει την πνευματική καλλιέργεια και όχι για τον πολιτισμό μίας ευδαιμονιστικής κοινωνίας που τα πάντα εξαρτώνται από το χρήμα και την κατανάλωση, τότε οφείλουμε  να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες από κοινού, να δίνουμε χέρι βοηθείας στους αναξιοπαθούντες και στις μειονότητες.  Ένας από αυτούς  τους πυλώνες που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους είναι ο αγώνας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.
Κότσαλη Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου